NUCA

   
               Nucul, supranumit regele pomilor .Coroana masiva, trunchiul puternic, coaja neteda cenusie si frumoasa in tinerete, frunzele mari de culoare verde inchis si aromate, fac din nuc una din speciile decorative de mare efect.Nucul se cultiva, in primul rand, pentru fructele sale, care se consuma atat in stare proaspata, cat si prelucrate.


Din pacate, in zilele noastre din lipsa de timp si din comoditate am ajuns sa consumam alimente cu aspect frumos, dar fara gust si
consistenta, alimente modificate genetic. Se pare ca in zilele noastre aspectul comercial a devenit mai important decat cel vitaminic si nutritiv. Cu toate acestea, exista alimente care pot inlocui cu succes unele alimente daunatoare organismului, printre acestea regasindu-se nuca.
Coaja verde are proprietati astringente, datorita continutului mare de tanin si iod.
Axul nucii, adica acea pojghita 
din interior care desparte miezul de nuca in doua, nu se arunca. Este puternic astringent, are efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii.






Nucile sunt fructe oleaginoase deosebit de hranitoare, foarte indicate mai ales in perioada rece a anului.
 Contin proteine, lipide, glucide si celuloza si sunt bogate in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Au in compozitie vitaminele C, B1, B2,B3, B5 , caroten , provitamina A si fibre vegetale.Nucile sunt considerate a fi un aliment complet si concentrat datorita continutului de

substante grase (52-77%), substante proteice (12-25%), hidrati de carbon (5-24%), substante minerale (1,3-2,5%) . Valoarea energetica a miezului de nuca este de 560-875 kcal/100g.  Miezul de nuca mai contine si melatonina, un hormon care regleaza ritmul somn - veghe si un antioxidant de exceptie.
Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 100 de grame de miez de nuca.
 Forma miezului de nuca este asemanatoare cu cea a creierului uman. Amandoua sunt impartite in emisfere, iar consumul nucilor ajuta foarte mult functiile creierului.  Deaceea nuca este numita "Prietena Creierului".
Nucile, fructele cu cel mai bogat continut de cupru si zinc, se recomanda persoanelor care sufera de artroze, reumatism, anemii, tuberculoza, sifilis, scrofuloza, metrita, enurezis sau afectiuni ale pielii, dar si celor care vor sa manance mai putina carne, deoarece contin cam aceeasi cantitate de proteine ca si aceasta. 
Contin cupru si zinc, substante care se recomanda la tratarea unor afectiuni cardiovasculare, intarzieri de crestere si curele de intarire ale sistemului imunitar.  
Continutul bogat in zinc le recomanda ca tratament adjuvant in astenie, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta. Apoi, grasimile din nuci sunt grasimi nesaturate, care contribuie la scaderea colesterolului. Si, daca scade colesterolul, creste elasticitatea vaselor de sange si se reduce incidenta depozitelor de grasimi in artere, ceea ce micsoreaza considerabil riscul de boli cardiovasculare. 
Recent, s-a constatat ca nucile, consumate imediat dupa masa, impiedica ingrosarea arterelor, previn bolile de inima si aparitia atacului vascular cerebral.
Oamenii de stiinta au demonstrat ca persoanele care mananca de cel putin patru ori pe saptamana cate o mana de miez de nuca prezinta un risc injumatatit de a se alege cu un atac de cord, acest lucru fiind posibil datorita acizilor grasi omega 3 continuti de miezul de nuca.
Nucile ajuta la refacerea dupa boala, fiind un tonic de exceptie.
Barbatii ar trebui sa aiba o slabiciune pentru ele. Prezenta nucilor ii fereste de neplacerile sterilitatii, impotentei si afectiunilor inflamatorii ale prostatei.Nici femeile n–ar trebui sa le ignore. O pasta compusa din doua–trei nuci pisate si amestecate cu cateva lingurite de apa calduta ajuta la sanguinizarea pielii si o curata in profunzime de toate impuritatile si de stratul de piele moarta.
Femeile care mănâncă 50 g de nuci pe zi sunt mai protejate de riscul cancerului de sân.
Varstnicilor li se recomanda consumul de nuci ca sa aiba mai multa putere si rezistenta in lupta cu capriciile vremii. Cel mai bine e ca nucile sa fie consumate ca atare, fara niciun fel de adaos. 
Vitaminele si substantele minerale continute in nuca sunt o hrana importanta pentru piele si par.



Un nou studiu arată că 30 de grame de nuci consumate zilnic duc la cresterea nivelului de serotonină din sânge care ne ajută să ne controlăm mai bine poftele(alimentare zic) şi apoi cu puţin efort grăsimea pe care o avem în plus se topeşte ca untul la soare.În special grăsimea de pe burtă care este cea mai nesănătoasă.


 ALTE   REMEDII:




NUCI VERZI:

  • Coaja de nuca verde mai poate fi folosita si pentru a indeparta negii. Timp de o saptamana, zonele in care sunt prezenti negii trebuie sa fie frecate, timp de trei ori pe zi, cu coaja verde in care sunt invelitele nucile. Specialistii spun ca aceasta coaja contine substante care au un efect antiinfectios, precum taninurile si iodu.
  • Pentru a scapa de durerile de cap si de stres, puteti prepara o pasta din miezurile a zece nuci verzi macinate si o lingura de miere. Ingredientele se amesteca foarte bine, pana devine o pasta, la care se adauga un pahar cu suc natural de fructe. Acest preparat are un efect energizant si combate stresul. Pentru ca efectul sa fie vizibil, trebuie sa urmati acest tratament timp de patru saptamani.


NUCI USCATE:

  • Cresterea imunitatii: se amesteca miezul pisat al nucilor cu 300 grame miere de albine si stafide. Se consuma cate o lingurita din amestecul format, inainte de masa, de trei ori pe zi.
  • Pentru durerile cardiace: nucile se macina, iar faina obtinuta se amesteca cu stafide. In cazul in care suferiti de colita, puteti bea faina obtinuta prin macinare cu apa, insa fara stafide.
  • Pentru astenici se recomanda urmatoarea reteta energizanta: un pumn de nuci taiate marunt, amestecate cu o lingura de miere, se mesteca indelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe.
  •  Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in sesiuni de examene, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu patru linguri de miere de albine poliflora. Amestecul se mananca pe indelete, mestecand indelung fiecare inghititura.

FRUNZE DE NUC:
  • Clatirea parului de culoare inchisa cu un decoct de frunze de nuc ii ofera acestuia o tenta mai inchisa. Fierbem 100 g frunze de nuci intr-un litru de apa.Cu decoctul rece se tamponează părul, cu grijă să nu atingem pielea capului. Puterea de colorare a decoctului din frunze de nuc este foarte mare şi poate păta pielea capului”.


Nucile trebuie depozitate la loc uscat si racoros, in asa fel incat sa nu rancezeasca. Daca grasimile din nuci oxideaza, acestea isi schimba gustul si isi pierd din proprietati. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMBINAREA CORECTA A ALIMENTELOR

NECTAR DE MACESE RAW

LAPTE DE NUCI ROMANESTI