LAMAIA

 UN FRUCT MIRACULOS

Desi nu se inscrie in fruntea listei cu fructele preferate, fiind mai degraba ocolita datorita gustului, lamaia ascunde multe calitati si efecte benefice, motiv pentru care ar trebui sa fie prezenta in dieta de fiecare zi.
 Specii de lamai:  
Exista doua genuri principale de lamai - acide si dulci. Tipurile acide sunt cele intalnite pe piata; cele dulci, cum sunt lamaile Meyer, sunt cultivate de gradinari ca fructe ornamentale, desi de un timp si acestea se gasesc pe piata, primavara, in magazinele specializate. Lamaile acide se impart in doua varietati importante: Eureka si Lisabona - cele doua difera oarecum in
dimensiune, forma si grosimea coajei, dar sunt in general la fel.
Lamaile Eureka - sunt probabil cele mai raspandite in intreaga lume. Au gatul scurt la partea dinspre codita, au putine seminte, coaja este destul de subtire si contin mult suc.
Lamaile Lisabona - sunt mult mai tuguiate, nu au seminte aproape deloc, iar coaja este mai groasa. Ca si Eureka, contin intre 26%-31% suc.
Lamaile Meyer - sunt si ele foarte raspandite, dar nu sunt in realitate 100% lamai, ci o incrucisare dintre portocala si lamai. Pentru ca sunt mai putin acide si mai dulci decat celelalte, aceasta varietate este cea mai cultivata ca arbust de interior

Fructul contine un complex de vitamine si minerale cum ar fi: B, C, P, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu si zinc.
Calitatile lamâii sunt pretioase si numeroase. Sa mentionam, înainte de toate, actiunea sa fluidizanta asupra sângelui prea vâscos, fara a împiedica procesul de coagulare în cazul ranirilor.
Sucul de lamâie are o actiune bactericida si antiseptica generala. Activând globulele albe, el întareste imunitatea organismului.
Sucul de lamaie:
1. este un bun tonic cardiac si nervos remineralizant si antianemic datorita continutului ridicat de vitamine si minerale;
are actiune antiinflamatoare si antiseptica;
2. scade aciditatea gastrica si este carminativ iar din aceasta cauza are un rol esential in imbunatatirea digestiei lente si in tratamentul ulcerului;
3. are un efect benefic in curatarea rinichilor si a vezicii urinare;
ajuta la functionarea corespunzatoare a ficatului si  a aparatului cardiocirculator, dilatand vasele de sange, crescand elasticitatea lor si fiind un hipotensiv extrem de eficient;
4. este un aliat de incredere impotriva stomatitelor si a aftelor dar si a greturilor, starilor febrile, starilor de voma, viermilor intestinali si constipatiei.


Incepand ziua cu sucul de la o lamaie intr-un pahar de apa calda vei stimula sistemul digestiv.
Lamaia are un efect antiinflamator si ajuta la dezinfectarea corpului prin marirea transpiratiei si actioneaza ca un diuretic natural.
Este cunoscut faptul ca atunci cand suntem raciti, gripati avem neaparata nevoie de ceai cu lamaie sau doar lamaie, asta pentru ca acest fruct ne ajuta prin mai multe mecanisme sa ne aparam si sa invingem mai repede raceala : are efect antiseptic, antiinflamator, iar frunzele de lamaie au proprietatea de a scadea febra.
Mai este cunoscut faptul ca vitamina C, adusa in organism printr-un aport crescut de citrice, ajuta la scaderea riscului de cancer de colon , la scaderea aciditatii gastrice si mentinerea unui tonus intestinal crescut (imbunatatind astfel digestia).
Consumul citricelor este indicat de asemenea in afectiunile renale. In primul rand lamaia are un rol diuretic, permitand astfel curatarea frecventa a cailor renale si a vezicii urinare, ceea ce scade semnificativ riscul de infectie urinara.
Motivul pentru care lamaia ar trebui sa fie apreciata si consumata cu perseverenta ar fi efectul ei in prevenirea si combaterea obezitatii. Principala modalitate prin care se realizeaza acest efect fiind intensificarea arderilor la nivel celular, efect prezent la nivelul intregului organism. Din acest motiv lamaia a fost inclusa ca element de baza sau adjuvant in multe diete si ocupa un rol important printre recomandarile nutritionistilor.
Ca si efecte in infrumusetare, putem cita urmatoarele : ajuta la eliminarea celulitei prin intensificarea arderilor lipidice si cresterea tonusului vascular.
Lamaia are, de asemenea, un important rol anti-matreata.
Datorita continutului sau bogat in substante hranitoare, lamaia poate fi folosita deopotriva la ingrijirea pielii si parului, atat simpla, proaspata, cat si impreuna cu un alt ingredient.
Una dintre cele mai mediatizate actiuni ale vitaminei C in ultima vreme este efectul antiimbatranire. Acest efect este realizat prin acidul citric, care in organism este transformat in citrati (saruri ale acidului citric), capatand rol de sistem-tampon (asemanator bicarbonatului) in organism si ajutand la alcalinizarea ph-ului ( paradoxal la prima vedere - un acid ajuta la alcalinizarea ph-ului), in acest fel asigurandu-se un echilibru la nivelul intregului organism si o buna functionare a celulelor.
 Pe langa acest efect, lamaia contine antioxidanti, care actioneaza asupra membranei celulare, mentinand celulele viabile si nepermitandu-le sa imbatraneasca.

Una dintre cele mai apreciate diete este dieta cu lamai, care nu este deloc dificila, permitand chiar un rasfat culinar in asociere cu un consum adecvat de lamai. Aceasta dieta se bazeaza pe efectul antilipemiant al lamailor cat si pe cel diuretic. Pe parcursul dietei nu sunt interzise alimente, putandu-se manca orice, cu conditia sa fie un regim echilibrat, fara excese cantitative sau calitative. Regula este ca la fiecare masa sa fie prezenta lamaia.
Consumul de lamai creste progresiv. Durata dietei este de 16 zile, in prima zi se consuma sucul de la o lamaie, in a doua zi de la doua si tot asa pana in ziua sapte cand am ajuns la sapte lamai, apoi facem pauza de doua zile, dupa care o luam in sens invers pana cand ajungem din nou la o lamaie. Sucul de lamaie poate fi consumat doar cu adaos de apa sau in combinatie cu ceai sau intr-o limonada
Aceasta dieta ne ajuta nu numai sa scadem in greutate, ci si sa realizam un proces de detoxifiere a organismului si, de ce nu, sa punem bazele unui stil de viata sanatos, pentru ca numai asa ne putem pastra o silueta de invidiat, o forma fizica excelenta si, nu in ultimul rand, sanatatea.
                                          REMEDII :
     *Masca pentru ten gras: o lingurita de suc de lamâie, o lingurita de suc de struguri, o lingura de miere lichida. Se amesteca bine.Se aplica pe fata si se lasa 15 minute.
     *Unghii casante: se tin unghiile câteva minute în suc de lamâie la care s-a adaugat o lingurita de ulei de masline. Operatia se repeta de doua ori în timpul zilei.
     *Dureri de gât, guturai: se taie felii doua lamâi (netratate chimic), se pun într-un litru de apa si se lasa sa fiarba timp de zece minute. Se îndulceste cu miere. Se bea de mai multe ori în timpul zilei.
     *Frisoanele si febra pot fi determinate de o varietate de cauze, dar lamaia este intotdeauna un remediu util. Aici este o metoda care poate usura simptomele: se adauga sucul de la 1 lamaie la o ceasca de apa fierbinte cu miere; se bea cate putin, si se repeta apoi la fiecare 2 ore, pana ce febra sau frisoanele dispar.
     *Cataplasmele cu lamaie aplicate peste noapte sunt un remediu bun pentru bataturi si calusuri. Se pune o felie de lamaie cca 5 mm grosime pe batatura, bandajati si prindeti.
     *Cu degetul sau un tampon de vata, se aplica suc proaspat de lamaie pe acnee si lasati-l peste noapte. Se spala cu apa in dimineata urmatoare. Se poate sa fie o senzatie de discomfort, de arsura la inceput, dar aceasta va disparea in curand.
     *Se amesteca o parte de suc de lamaie stoarsa, cu o parte egala de apa cu miere. Puneti amestecul pe zonele afectate, timp de cel putin o jumatate de ora. Dupa aceea se spala cu apa. Aceasta aplicatie ar trebui sa fie repetata de doua ori pe zi, in mod ideal, dimineata si seara.
     *La primele semne ale unei raceli - curge nasul sau dureri de gat-incerca sa dai corpului tau imun-stimulatoarea vitamina C, astfel incat virusul sa fie eliminat inainte ca raceala sa ramana. Bea sucul stors de la 1 lamaie intr-un pahar cu apa calduta, la fiecare 2 ore.
     *Lamaile pot sa ajute la improspatarea unei respiratii care devine amara, uscata, dupa consumarea anumitor condimente, alcool, tigari, sau care este cauzata de o salivatie insuficienta. Pentru a pastra o respiratie proaspata, clatiti bine gura de mai multe ori pe zi cu sucul stors de la 1 lamaie intr-un pahar cu apa calduta. De asemenea puteti mestecata o felie de lamaie dupa fiecare masa lucru care va va ajuta.
     *Daca suferiti de cholesterol ridicat, nu uitati ca, concentratia de pectina din lamai, impreuna cu ceilalti stimulenti ai metabolismului din lamiie pot ajuta la reducerea colesterolului.
     *Calmeaza muscaturile insectelor.In cazul in care acul este inca la nivelul pielii, se scoate cu o pereche de pensete. Masati cu 1 - 2 picaturi de ulei de lamaie, amestecat cu 1 lingurita de miere, pielea din jurul muscaturii.Pentru a respinge insectele , se adauga 20 de picaturi de ulei de lamaie la 1 cana (250 ml) de apa si se pulverizeaza in aer. Miroase foarte placut si respinge in acelasi timp si insectele .
     *Puneti insomnia sa se odihneasca.Se pare ca se amesteca 600 mg de balsam de lamiie cu valeriana, hameiul si musetelul si se pune in camera de dormit.
     *Chiar daca are un gust amar-acrisor , sucul de lamaie are un efect puternic alcalin in organism si este, prin urmare, un agent natural impotriva excesului de acid, care este in parte responsabil pentru reumatism.Se bea sucul stors de la 1 lamaie intr-un pahar de apa calduta, de 3 ori pe zi si, daca aveti dureri severe, se inlocuieste cu sucul de la 2 lamai/ 3 ori pe zi.In plus, sucul de lamaie creste aciditatea sistemului digestiv. Acest lucru ajuta corpul sa absoarba calciul, dupa care este stocat in celulele grase. Cercetarile au aratat ca sunt arse mai multe celule de grasimi cu cat exista mai mult calciu intr-o celula de grasime.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

COMBINAREA CORECTA A ALIMENTELOR

NECTAR DE MACESE RAW

LAPTE DE NUCI ROMANESTI